Barcode scanners in het magazijn: effectief geld besparen!

Waar mensen werken worden fouten gemaakt. Zo simpel is het. Maar je kunt als bedrijf alles op alles zetten om fouten te verkleinen. In het optimaal beheren van het magazijn is het inzetten van barcode scanners een must en zal je enorme besparingen opleveren. Want wat zijn de gevolgen wanneer je door simpele menselijke vergissingen verkeerde of incomplete orders uitlevert?

 1. Een klant die niet blij is met een verkeerde levering en eventueel een slechte review
 2. Enorme interne kosten om het te verhelpen (klantenservice, retournering, administratieve handelingen, opnieuw Pick handelingen in magazijn)
 3. Een voorraad die niet klopt op meerdere punten en momenten waardoor andere leveringen in de problemen kunnen komen
En dit is zonde. Het kost veel geld, extra uren en frustraties bij zowel uw bedrijf als de klant. En het is simpel op te lossen met behulp van barcode scanners in uw bedrijf. Wat levert het op?

Handscanner in magazijn

Voordelen werken met barcode scanners in magazijn

 1. Pickers kunnen snel en efficiënt aan de slag
 2. Verminderen fouten tijdens verzamelen
 3. Kloppende voorraadbeheer
 4. Betrouwbaarheid van leveringen verhoogd
 5. Meer tevreden klanten
 6. Minder retouren

Voor welke taken kunnen barcode scanners gebruikt worden in het magazijn?

 • Controleren van leveringen (inkoop)
 • Controle van voorraden
 • Controle van mutaties op de voorraad
 • Order picking en controle van orders
 • Serienummers plaatsen bij orders

Wat is er nodig voor het inzetten van barcodes scanners in het magazijn?

 • Barcodes
 • Barcode scanner
 • WiFi netwerk
 • Barcode systeem WMS/erp

Barcodes

Om de scanners en barcodes functioneel te laten zijn is er vanzelfsprekend een softwaresysteem nodig. In ons WMS VOX is dit uiteraard volledig geïntegreerd inclusief apps voor op de handhelds waardoor u volledig klaar bent om barcodes en handscanners in uw magazijn te gebruiken. Gegarandeerd efficiency, minder fouten en betere inzichten in actuele voorraden.

Barcode scanner

Een barcode scanner is een apparaat die de donkere strepen en lichte spaties omzet naar een bruikbaar elektrisch signaal. Op de scanners wordt software gezet die kan communiceren met bijvoorbeeld een ERP of WMS. Op deze manier worden de gegevens die met het scannen van een barcode worden verkregen verwerkt in de software.


 1. In welke ruimte gaat u ze gebruiken?

  Voor in het magazijn is het bij voorbeeld belangrijk als ze val- en schokbestendig zijn. Maar andere zaken om rekening mee te houden is of ze bijvoorbeeld in koelcellen of in ruimtes waar ze in aanraking kunnen komen met water (spatwaterdicht) of veel stof. Er is dan een extra robuust of zwaar industriële kwaliteit nodig.

 2. Welke type barcodes gaan er gebruikt worden?

  Zoals hierboven omschreven kun je traditionele barcodes gebruiken maar ook de modernere (en meer informatie gevende) 2d barcodes. Maar dat heeft wel een ander type barcode scanner nodig.

 3. Welke afstand moet de scanner kunnen maken?

  Als in het magazijn ook artikelen op hogere delen of moeilijkere bereikbare plekken gescand moeten worden is het belangrijk dit mee te nemen in de keuze voor een scanner. Je kunt eigenlijk uitgaan van de volgende types” Standaard: maximale afstand 30-40 cm High density voor het scannen van hele fijne, kleine codes High performance: voor het scannen van codes op grote afstand Extra range of All range: deze scannen zowel dichtbij als veraf

  Als er ook vanuit moeilijke hoeken gescand moet kunnen worden is een image scanner een logischere aankoop, doordat er een foto van de barcode wordt gemaakt zal het systeem deze beter herkennen. Een laserscanner heeft hier veel meer moeite mee.

 4. Wat voor uitvoering barcode scanner is het meest geschikt?

  Handheld scanner zijn fijn voor de verzamelaars maar er zijn ook vinger scanners bijvoorbeeld. En voor op een truck zijn andere scanners weer meer geschikt of niet te vergeten bij een scanpunt langs een rollerbaan of een paternoster. Dus een belangrijke vraag is waar en op welk moment wordt er een scanner ingezet? En welke in dat het meest praktisch? 5. Wat vindt het personeel fijn om mee te werken?

  Vergeet vooral de mensen op de vloer niet te vragen wat ze fijn vinden om mee te werken. Natuurlijk wordt er al een keuze gemaakt zodat het voldoet aan de omgevingseisen. Maar wat vinden zij fijn om mee te werken?

WiFi netwerk

Om de barcode scanners te laten communiceren met de ERP of WMS software is er een verbinding nodig. Deze verbinding kan gerealiseerd worden via een WiFi netwerk. De huidige barcode scanners beschikken over de mogelijkheid om te verbinden met een WiFi netwerk.

Een WiFi netwerk in het magazijn bestaat uit access points. Via deze access points maken de barcode scanners verbinding met het bedrijfsnetwerk waardoor het WMS systeem met de barcode scanner bereikbaar is.

Op deze wijze is er een real-time omgeving gecreëerd, zodat informatie in het WMS systeem altijd up-to-date is.

Barcode systeem WMS/ERP

Om de scanners en barcodes functioneel te laten zijn is er vanzelfsprekend een softwaresysteem nodig. In ons WMS VOX is dit uiteraard volledig geïntegreerd inclusief apps voor op de handhelds waardoor u volledig klaar bent om barcodes en handscanners in uw magazijn te gebruiken. Gegarandeerd efficiency, minder fouten en betere inzichten in actuele voorraden.

Meer weten over WMS met barcode scanning? Kijk hier voor meer informatie over ons WMS. Ook is het mogelijk om maatwerk te laten maken wat volledig aansluit op de situatie in uw magazijn. Wij werken samen met betrouwbare partners in barcodes en scanners om u een compleet pakket aan te kunnen bieden.

Neem contact met ons op, wij denken graag vrijblijvend met u mee.